Vágod?!

Egy Ligetvédő blogja

ÚJ FEJEZET KEZDŐDIK A LIGETVÉDELEMBEN - a Ligetvédők közleménye

2016. július 20. 01:19 - Ligetvédők

Továbbra is erőszakmentesen – de belenyugvás nélkül!

A Ligetvédők Alkotmányának megfelelően ragaszkodunk az erőszakmentes ellenállás módszereihez, és kérünk mindenkit, aki a mozgalomban a saját felelősségére részt vesz, hogy tartsa ehhez magát a továbbiakban is. Tesszük ezt annak ellenére, hogy a Liget Projekt nem csak adóforintjaink százmillióiból folytatott manipulatív reklám- és sajtókampánnyal, hanem agresszív biztonsági embereknek, a közigazgatás képviselőinek és a rendőrség erőinek jogilag megkérdőjelezhető bevetésével is igyekszik a Ligetvédők civil mozgalmát ellehetetleníteni.

Fölvesszük a kesztyűt!

Folyamatosan tájékoztatást és figyelemfelhívó akciókat szervezünk a Ligetben folyó valamennyi szakszerűtlen tevékenység kapcsán. Dokumentáljuk és a nyilvánosság elé tárjuk a kontár, felelőtlen, egészség- és környezetkárosító bontási, és sitt-elszállítási tevékenységet, és megtesszük a szükséges hatósági bejelentéseket. Nem dőlünk be a nagy faátültetési ígéret-blöffnek. Továbbra is a Liget, mint közpark megújítását követeljük, monstrumok építése nélkül; a parkfunkció, mint elsődleges rendeltetés megtartásával. Rávilágítunk az ingatlanfejlesztő blöffjére abban is, hogy kommunikációjukban összemossák a mindenki által óhajtott parkfelújítást a többség által elvetett múzeumi és vendéglátó negyed tervével. Így nem dőlünk be a kormánybiztos konzultációs blöffjének sem, hiszen abban nem esik majd szó az új, nagy épületek megkérdőjelezhetőségéről.

Ott leszünk, ahol a lakosság

Megerősítjük jelenlétünket a Városligetben, de jelen leszünk a főváros más területein is, információs pontok létrehozásával. Fontosnak tartjuk, hogy a lakossághoz konkrét és valós tények jussanak el – az ingatlanfejlesztő cég fizetett újságcikkeiben, propagandaanyagaiban lévő megtévesztő látványtervek és félinformációk helyett. Célunk a lakosság minél szélesebb körű tájékoztatása és bevonása, hiszen minden környékbelit és közvetve minden budapesti lakost érint a közpark beépítésének terve. Valljuk, hogy közösen meg tudjuk védeni a Ligetet közparkként.

Politikai deklaráció

A Ligetvédő civilek mozgalma továbbra is tartózkodik a pártpolitikától: nem pártok, kormányok, politikai irányzatok ellen küzd, hanem a budapesti Városliget természeti értékeinek megőrzéséért, öncélú beépítésének leállításáért.

1 komment

Megdöbbentek a Ligetvédők Baán újabb javaslatán

2016. július 08. 16:23 - ligetvedoaktivista

Úgy néz ki, mintha Baán László egy másik bolygóról érkezett volna: miközben három éve hagyja figyelmen kívül a szakmai és lakossági észrevételeket, ráadásul elkezdte a Liget beépítését, most leülne tárgyalni.

 

"Zöld liget címmel fórumsorozatot indít a Városliget Zrt. annak érdekében, hogy mindenki elmondhassa a véleményét a Városliget rehabilitációjával és a tervezett fejlesztések kialakításával kapcsolatban" - jelentette be a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

Baán László újabb nyilatkozata bebizonyította: ez az ember a Holdról jött, vagy valami olyan helyről, ahol se tévé, se internet.

Tovább
9 komment

Bírságra gyűjtünk!

2016. július 07. 11:24 - Ligetvédők

Az eddigi bírságok összege 5-10 millió forint között lehet.

Az alábbi számlaszámra várjuk a segítséget:

Magnet Bank 
Horváth Erika Nóra
Számlaszám 16200106-11578529
IBAN számlaszám HU68 1620 0106 1157 8529 0000 0000
A közleménybe kérjük: Adomány.

 

-----
Bővebb infó:
- A gyűjtés jótékony célú közadakozásnak minősül
- Az illetékmentes vagyonszerzés szabályai vonatkoznak rá
- A gyűjtött összeg felhasználásának módja: kérelemre a magánszemély helyett átutalás a bírság számlára.
- Az esetlegesen cél szerint fel nem használt pénzt opcionálisan vagy infrastruktúrára (sátor, napelem, hangosítás, stb) vagy kommunikációs költségekre (nyomtatványok, plakátok, hirdetések) költjük vagy arányosan visszautaljuk az adományozóknak. Erről szavazással fogunk dönteni.
- A gyűjtött összeggel kapcsolatos elszámolás 07.18-tól lesz a Ligetvádők blogoldalán publikálva.
- Horváth Erika Nóra elérhetősége: 06707745182
----


Fontos, hogy egy ember maximum 150.000 Forintot adományozhat/év erre a számlára.

 

Köszönjük a segítséget!

adomanyfejlec.jpg

1 komment

Felhívás a Ligetvédőktől: mindenki öleljen meg még egy fát!

2016. június 29. 11:44 - ligetvedoaktivista

Ölelj meg egy fát! A Ligetvédők a közvélemény segítségét kérik.

 

Az utóbbi napok drámai eseményei azt igazolják, hogy a Városliget védelme nem csak pár fa és mókus megvédéséről szól. A budapestiek szabad, tiszta levegője, a budapestiek önrendelkezési jog, a demokrácia forog kockán. Mindannyiunk egészsége, a gyerekeink jövője a tét – ezért mindannyiunknak cselekedni kell!

 faoleles2.jpg

 

„Ölelj meg egy fát!” címen új akciót hirdetnek a Ligetvédők 2016. június 29-én estére: arra kérnek mindenkit, hogy ölelje magához és (legalább szimbolikusan, a lakhelyén) védje meg a fákat!

 

Időpont: 2016.06.29., szerda, 18.00

Helyszín: Városliget, a Ligetvédők tábora, Olof Palme sétány 2-4. 

Három hónapja tiltakoznak a Ligetvédők a Városligetben annak beépítése ellen. Mivel a szakmai érveket és a budapestiek hangját sem az Ingatlanfejlesztő Zrt., sem Budapest önkormányzata, sem Magyarország kormánya nem volt hajlandó meghallgatni, ezért a Ligetvédők polgári engedetlenségi mozgalmat indítottak.

Tegnap és tegnap előtt a verőemberek és a rendőrség brutálisan lépett fel a bejelentetten demonstrálókkal szemben, emberek sebesültek meg. A demonstráció erőszakba torkollott. A Ligetvédők egyik aktivistáját akarata ellenére szállították kórházba. A Rendőrség és a velük szövetséges verőemberek fellépése fizikai sérülést okozott számos tiltakozónak, törvénytelen volt és bebizonyította, hogy Magyarország nem demokrácia többé.

Ezért a Ligetvédők bocsánatkérést követelnek a Rendőrségtől és az ügy pártatlan kivizsgálását! A mai nap az intézkedésekkel kapcsolatban a Ligetvédők panaszt tesznek a Rendőrségen.

A Ligetvédők mozgalma most arra kéri az ország polgárait, a civil szervezeteket, a pártokat, a szakszervezeteket, a médiát és az egyházakat, hogy segítsék és támogassák a fák, a tiszta levegő védelmét. Arra kérünk mindenkit: tegye közzé ezt a felhívást és maga is ölelje meg egy fát a Városligetben, vagy a lakhelyén!

Semmi mást nem akarunk elérni: ne vágják ki Budapest fáit! Ez mindannyiunk közös ügye, mindannyiunk érdeke.

Alkotmányos jogunk tiltakozni, alkotmányos jogunk van az egészséghez, az egészséges élethez. A Ligetvédők arra kérnek mindenkit: éljen az alkotmányos jogával és tiltakozzon! Jöjjön ki 2016. 06. 29-én, szerdán este 18.00-ra a Városligetbe és öleljen meg egy fát!

A Városliget, az Orczy park, a Római part és a fák egyetlen túlélési esélye, ha a budapestiek aktívan kinyilvánítják akaratukat és megvédik a veszélyben forgó több mint 2500 fát!

 

Szólj hozzá!

Az elhazudott park

2016. június 15. 17:03 - Ligetvédők

Az év elején nagy ovációval jelentette be a Városliget Ingatlanfejlesztő zrt., hogy végre elkészült a Liget élővilágának eddigi legátfogóbb felmérése. Ennek során - írták honlapjukon - a park teljes növény- és állatvilágát „górcső alá vették”, és arra is javaslatokat tettek, miként lehetne növelni a Városliget biológiai aktivitását.
Csakhogy mindez hazugság.

A cég ugyanis egyáltalán nem végeztetett teljes körű ökológiai felmérést. A munkával megbízott mérnöki iroda csak a park gyep- és cserjeszintjét vizsgálta, a fákkal nem foglalkozott. Körülbelül olyan ez, mintha valakinek teljes kórházi kivizsgálást írnának elő, aztán az orvosok nem törődnének az illető tüdejével, légzésével - helyette megelégednének azzal, hogy a betegnek van papírja egy évekkel ezelőtti tüdőszűrésről. 

A Liget fáiról is van „papír”: fakataszternek hívják, a Főkert állította össze és elvileg a parkban lévő fák számát és állapotát írja le. Csakhogy ez az összeírás - s ezt a Városliget Ingatlanfejlesztő zrt. is elismeri - rendkívül hiányos, számos hiba van benne, ám kijavítására mostanáig nem került sor. 

Már az is elképesztő és megmagyarázhatatlan, hogy egy park ökológiai felmérésében nem esik szó a park fáiról. Az abszurditást azonban az Ingatlanfejlesztő zrt. tovább fokozta azzal, hogy a Liget megújítására kiírt tájépítészeti pályázathoz sem mellékelt faösszeírást. Sőt, már kihirdették a tájépítészeti pályázat győztesét is, a fák összeszámolása és pontos leírása azonban még mindig hiányzik. 

Ez persze nem véletlen. A fák számbavételére az ingatlanfejlesztő cégnek semmi szüksége nincs. Ha ugyanis elkészülne egy ilyen adatbázis, nem lehetne azt hazudni, hogy „a Városliget növényzete nagyon sivár”. Akkor kiderülne, hogy a platánokon és tölgyeken kívül is számos értékes és különleges fa található a parkban, s hogy a tervezett építkezések területén és környékén egyáltalán nemcsak kivágásra ítélt invazív, idős vagy beteg fák találhatók. ( Hogy mennyire gazdag a Liget növényvilága, s hogy milyen elképesztő hiányosságok vannak az összeírásokban, arról Garay Kára írásaiból – például itt, meg itt, meg itt – bőséges ismereteket lehet szerezni.)
A cég persze nemcsak a Liget fáit, növényeit hazudja el. 

Nincs szüksége arra sem, hogy kiderüljön: nemcsak a növényzetet, hanem az itt élő állatokat is súlyosan veszélyeztetni fogják a tervezett építkezések. A módszer azonos azzal, amit a fák összeírásával művelnek: mivel eltüntetni – egyelőre – nem lehet a park madarait, mókusait, denevéreit, egyszerűen nem kell őket számba venni. A Liget Budapest honlapján kijelentik, hogy mókusok száma „várakozás alatti” a parkban, a Városliget élővilágvédelmi-felmérésében pedig már nem is szerepelnek mókusok: a vizsgálatokat végző „ökológusok” egyszerűen nem foglakoznak velük.

Némileg több figyelmet kap egy másik védett állatfaj, hisz a fővárosban lévő denevérek legnagyobb élőhelye épp a Városliget - ráadásul a denevért választották 2016-ban az év emlősévé. A felmérés megállapítja, hogy a parkban hét denevérfaj egyedei figyelhetők meg - köztük van olyan faj is, mely csak a Ligetben él.

Csakhogy a denevérállomány pontos nagyságát a tavaszi felmérés során nem tudták megállapítani, a megfigyelési idő erre rövid volt. „A fákban lévő szálláshelyek feltérképezését június 15. és július 15. között, a kölyöknevelés időszakában, kell majd végrehajtani” – írják a szakemberek, akik szerint azért is meg kell ismételni a vizsgálatokat, mert nyáron, a Városligeti-tó teljes feltöltése után jóval több denevér költözik a területre. Az idős, odvas fákra pedig különös gondot kell fordítani – hangsúlyozzák -, azokat március után semmiképp sem lehet kivágni.

Az Ingatlanfejlesztő zrt. munkatársai azonban valószínűleg még a saját maguk által megrendelt tanulmányt sem olvasták el; szerintük ugyanis semmi szükség további vizsgálatokra: „A Liget egynémely állatfajának élőhelyét és pontos számát az adott időszakban – vegetációs időszak, élettani jellemzők miatt - részlegesen ugyan, de kielégítően tudták felmérni a szakemberek. A többi faj tekintetében ez a vizsgálat kifogástalan volt, így az ökológiai alapfelmérés kellően részletes volt ahhoz, hogy a Városliget biológiai állapotát meghatározhassuk" – állítják. 

A Városliget Ingatlanfejlesztő zrt. számára valóban kielégítőek a hol „átfogónak”, hol „részlegesnek” titulált felmérések adatai. Ezek alapján ugyanis könnyen nevezheti „sivárnak” a Liget biológiai állapotát az a cég, melynek munkatársai közül egyetlen tájépítész, egyetlen kertészmérnök sem vállalja fel arccal és névvel ezt a gyalázatot. 
Budapestiek, környezetvédők, állatbarátok! Meddig tűrjük még ezt a természetrombolást?!

Szólj hozzá!

Tévhitek a médiában - Nézzünk egy kicsit a tervek mögé

2016. május 25. 10:31 - Ligetvédők

Mennyország vagy pokol? – ezt a kérdést tette fel legutóbb a Városban blog, de a Heti Válaszon is jelent meg egy cikk a Liget Projektről, amiben „zseniálisnak” nevezik a csodás új épületeket az újságírók. A NOL-on is kérdeztek építészeket a témában, akik méltatták a szép új épületeket. Az MNO pedig egyenesen azt hazudja, hogy "Szinte egységesen támogatják a kormánypártok és az ellenzékiek a Városliget megújítását..."

Szögezzük le mindjárt az elején: a tájépítészeti tervpályázat nyilvánosságra hozatalával a ligetet védők nem veszítették el korábbi támogatóikat. Mi, Ligetvédők inkább azon csodálkozunk, hogy az eddig több portálon ízekre szedett terveket hirtelen nagyon sokan pártolják... lehetséges, hogy a színes szagos látványtervek miatt?

Nézzünk egy kicsit a tervek mögé!

Ha megnézzük ezeket a tervrajzokat (az 50 centis födém tetején a 20-40 évesnek látszó fákkal - tán mindannyian érezhetjük, hogy ez elég nagy túlzás, sőt lehetetlen), persze repeshetne a szívünk: végre, megújul a Liget! Végre, nem a töredezett betonutakon kell a babakocsit tolnunk, bicikliznünk! Lesznek normális sétányok, kertek, játszóterek és az üvöltöző beerbike-osok sem a bokorba fognak hugyozni. Végre, lesz egy új, európai parkja Budapestnek!

Azonban ha a csillivilli tervek mögé nézünk, más kép rajzolódik ki a szemünk előtt: Budapestnek ugyanis nem új, európai parkja lesz, hanem a városligeti “erdő” átalakul egy kis füves-bokros területté, Parlament méretű múzeumépületekkel és mélygarázsokba igyekvő, dugóban veszteglő autókkal.

Nézzük a propaganda mondatait és a valóságot:

Növekszik a zöld felület.

Az valóban növekszik, ha arra gondolunk, hogy kevesebb lesz a beton és több a fű - legalábbis a mélygarázsok tetején. De cserébe ki fognak vágni, optimista számítások szerint 600, pesszimista számítások szerint 1000 fát. Az építkezésekbe, a felforgatott ökológiai egyensúlyba, a mélygarázsokba meg még belepusztul majd pár száz. Nem beszélve a Ligetben élő állatokról,madarakról, denevérekről, mókusokról, rovarokról.

Egy 150 éves platán zöldfelülete legalább egy futballstadionnyi fűnek felel meg. Szóval, ha így nézzük, akkor nem növekedés, hanem drasztikus csökkenés lesz.

Jól járnak a kutyások.

Sajnos nem: eddig az egész Ligetben lehetett kutyát sétáltatni, de a „megszépülés” után majd a kis karámokban kell megoldani a nagyobb testű kutyák futtatását is. Akinek mondjuk vizslája van, az tudja, hogy miről van szó.

Jól járnak a biciklisek, autósok.

Sajnos nem. A bicikliseket megint ráeresztik a gyalogosokra, hiszen megszűnik, vagy legalábbis beszűkül az Olof Palme sétány, az autósok meg kerülnek, amerre tudnak. Bár a látványterveken szűkebb utak jelennek meg, de ezek nem tudják majd kiszolgálni az új épületeket. A parkot túl nagy terhelés éri majd, emiatt le fog pusztulni. Apropó, autósok: a Dózsa György úton lévő 2000 ingyenes parkolót 600 fizetőssel mélygarázzsal „pótolják” (lehet, hogy a múzeum dolgozóinak).

P+R parkolókat nem alakítanak ki, így a közel 2000 autónak a nagy része rászabadul zugló amúgy is telített nemfizetős zónáira (kár, hogy hiányzik a városfejlesztési kontextusba helyezés a projekt részéről). Erről ugyan voltak egyeztetések és “kamu” fórumok, ahol soha nem vették figyelembe azokat a véleményeket, amik nem támogatták a projektet. A tervek szerint az biztosnak látszik, hogy parkolót nehezen lehet majd találni az új múzeumok megtekintéséhez.

 

Összegezve:

 

Több tízezer tonna beton beöntésével, 2-3 évig húzódó beépítéssel, a helyiek véleményének teljes negligálásával irtják ki Budapest tüdejét. Az alapkérdés pedig még mindig ott lóg a levegőben: miért pont a Városligetet kell beépíteni? 

svbqa8i_imgur.gif
 

De nem csak ez fáj a Ligetvédőknek.

250 milliárd forint körüli közpénzt költenek el a Baánék.

Igen, akármennyire is fáj, az ilyen szép nagy közbeszerzések általában jócskán felül vannak árazva (Uniós felmérések és statisztikák is erre utalnak), ezért jogosnak tűnik az a feltételezés, hogy a közpénz egy része talán erkölcsileg és emberileg lejáratódott emberek zsebébe vándorol majd, akiknek inkább érdeke a betonöntés, mint a park rehabilitáció. Biztos, hogy nekik kell hinnünk?

Terjed mostanában egy új “közmondás” - Ha az aktuális vezetőség barátainak cégei faültetéssel foglalkoznának, már erdő borítaná az egész országot - beton helyett...

Már 13 milliárdot elköltöttek.

Igen, az utóbbi három évben ennyibe került az adófizetőknek a Liget Projekt. Kicsit drága ez néhány csillivilli tervért, nem? A kimondatlan kérdés jogos, igen, ennyiből már rég fel lehetett volna újítani az egész Városligetet, sőt a győztes tájépítészeti terv készítői is ezzel a 13 milliárdal számoltak az épületek nélküli rehabilitációnál.

Ingatlanfejlesztésről van szó.

A nagy pénz ugyanis ebben van. Vagyis a mi adófizető közpénzünk a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. kezében, amiből 15 milliárd jó esetben tényleg a parkra lesz költve, erre igény is van, de a többi építkezésre megy majd el.

Az ingatlanfejlesztés, mint tudni véljük, nagyon sok pénzbe kerül, biztos remek üzlet, hisz az előrevetített végösszeg 250 milliárdra rúg, ezt pedig, ne feledjük, hogy mi fizetjük. Az senkit sem érdekel, hogy Budapest főváros vezetése ehhez nem szólt semmit, hogy a kerületeket, a helyi lakosokat félrevezetve, korlátozva, vagy nem kérdezték meg róla. Közvélemény kutatás van, 75% ellenzi, de ez semmiképpen se érdekelje a döntéshozókat...

Közvélemény-kutatás a Városligetről:
https://www.levego.hu/sites/default/files/liget_ipsos_levego_2016_januar.pdf

Az egészségünkről van szó.

Budapesten az egy főre eső zöld terület aránya fele a bécsinek. Egy felmérés szerint ma a fővárosban átlagosan, 11 négyzetméternyi parkrész jut egy lakosra (beleszámítva a budai erdőket), és ez alig több mint a fele az Európai Unióban ajánlott aránynak, emellett a 7. kerületben 0,49 négyzetméter a 6. kerületben 1 négyzetméter az egy főre eső közpark, miközben a WHO ajánlás a MINIMÁLIS közpark arányra: 9,5 m2/fő. A Magyar Tudományos Akadémia egyik felmérése szerint az utóbbi években, 5 négyzetméterrel csökkent, az egy főre jutó zöld felület nagysága Budapesten. Annak ellenére, hogy az Unió ajánlása szerint 21 négyzetméter illeti meg az állampolgárokat. Kár, hogy a beton növekedésére nincsenek ilyen adatok.

 

dpp_11.JPG

A légszennyezés az egyik leggyakoribb halálok.

Ezek után bukik ki belőlünk a kérdés: miért pont Budapest tüdejét kell beépíteni hatalmas betonépületekkel? Azok, akik könnyelműen azt írják: „pár fa kivágása nem nagy dolog”, elgondolkoztak-e már azon, hogy ha kivágnak egy 30-70-150 éves fát, mennyi idő alatt lehet azt pótolni? A tudomány jelenlegi állása szerint 30-70-150 év alatt. Ezek adják a levegőt a belvárosnak, kötik meg port, pótolhatatlanok rövid távon, de hosszútávon is generációkban kell gondolkodnunk, ha a jelenlegi helyzetet akarjuk majd visszaállítani, sőt, ha javítani szeretnénk, de ebbe most nem is megyünk bele, sajnos ez manapság csak álom.

A súlyos légszennyezettségi adatok alapján Magyarország gyakorlatilag utolérte Kínát az idő előtt elhalálozók lakosságarányos számát tekintve.
http://www.legszennyezes.hu/wp-content/uploads/2016/05/legszennyezes.jpg

A sajtóban sok helyen lehet olvasni a klímaváltozásról és hatásairól, ugyan nehéz elsőre elképzelni, hogy a Városligetet ez hogyan érinti, de ha az újonnan elültetett fákra gondolunk, akkor eszünkbe juthat, hogy ők sem fogják bírni a nagy forróságot, lassan fognak nőni és sokan ki is fognak halni - ezzel szemben egy “felnőtt” faóráásnak könnyebb dolga van.

Mit ad nekünk a Liget? A Liget adja a tiszta hűs levegőt a forró nyarakon, emlékezzünk rá, hogy mennyivel jobb levegőt venni, amikor méterről méterre haladunk a park belseje felé és ne feledjük, hogy pont ide szeretnének több százezer tonna betont öneteni a következő 3 évben.

Elkápráztathatják szemünket gyönyörű látványtervekkel, gördeszkapályákkal, 50 centiméteres talajban növő óriás fákkal - de ez jó, ha nem téveszt meg minket, mert eközben a budapestiek egyik legkedveltebb parkja szenved majd a következő 3 évben - mint ahogyan bárki szenved a portól, zajtól és kellemetlenségektől, amikor a szomszédban építkeznek... Ebben az esetben ez nem egy lépcsőházról, hanem egész Budapestről szól.

Mindeközben születtek olyan “elszállt” tervek, amik töredék összegből, új épületek építése nélkül képzelik el a Ligetet.

Lásd a benyújtott tájépítészeti pályázatok 7-es tervlapjait:
http://www.ligetbudapest.org/park/index.php?page=page&id=35

A Ligetvédők eddig sikeresen megállították a projektet.

A felelősség a tied is, a jövőt most építjük, vagy fásítjuk! :)

http://nol.hu/kultura/bravuros-aranytevesztesek-1616397

http://varosban.blog.hu/2016/05/23/az_uj_varosliget_a_mennyorszag_vagy_a_pokol_pusztito_tuze

http://valasz.hu/itthon/indokolt-a-buszkeseg-zsenialis-a-magyar-epiteszek-terve-az-uj-neprajzi-muzeumrol-118610

http://valasz.hu/itthon/ligetvedok-riado-ezer-fat-ultetnek-mutatjuk-a-terveket-118686

Szólj hozzá!